Dessy Radeva - Pianiste

Biografie

De Bulgaarse pianiste Dessy Radeva studeerde aan het Conservatorium in Sofia bij Iovcho Krushev en Julia en Konstantin Ganevi. Zij behaalde aan hetzelfde instituut haar solistendiploma bij Altanas Kurtev en Savka Shopova, wiens assistente zij was.

In 2002 slaagde Dessy voor het tweede fase diploma aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag, waar zij studeerde bij Naum Grubert.
Masterclasses volgde zij bij George Demus, Peter Rosel, Georgy Sandor, Abbey Simon, Christian Zacharias, Vladimir Tropp en Lazar Berman.

Dessy was prijswinnares tijdens het zevende internationale EPTA-Pianoduet Concours in Torhout (Belgiƫ) en tijdens internationale concoursen in Stresa, Senegalia en Marsala (Italiƫ). Zij soleerde in pianoconcerten van Liszt, Ravel en Saint-Saens bij orkesten in zowel Nederland als Bulgarije. Samen met Rixt van der Kooij speelde zij Carnaval des Animaux van Saint-Saens voor twee piano`s en orkest in De Doelen in Rotterdam.

Als soliste en in kamermuziekverband gaf zij concerten voor de Youri Egorov Stichting in Amsterdam, het Europees Podium voor Jonge Musici te Brussel en in De Suite Muziekweek in de IJsbreker. Verder gaf Dessy een groot aantal recitals en werkte zij mee aan verscheidene opnamen voor de Bulgaarse televisie.

Zij speelde samen met fluitiste Romana Goumare en violiste Anastasia Kozlova. Met de laatste vormt zij een professioneel duo en speelde o.a bij Parktheater Alphen a/d Rijn.